Homeopatia hammashoidossa ja suun hyvinvoinnissa

SÄTEILEVÄ HYMY , SUUN HYVINVOINTI

Klikkaa tästä artikkeliin

Säteilevän hymyn takana on yleensä hyvinvoiva suu. Kun suu on kunnossa on hymykin herkässä.


Jaamme hymynaamoja sosiaalisessa mediassa joskus myös nyrpeitä naamoja eli kasvojen ilmeet ilmentävät paljon hyvinvoinnistamme. Suu ja silmät yhdessä ilmentävät tunteitamme, ilo, suru, viha, pelko, masennus…Olemme iloisia, nauravia ja onnellisia tai mutrusuita murjottajia ja kaikkea siltä väliltä. Suutelemme, kun haluamme ilmaista kaikkein suurinta rakkauden tunnetta. Suuteluun liittyvällä tuntoaistimuksella on myös suuri merkitys. Läheisyys on hauskaa ja suotavaa, kun hampaat on kunnossa


Ulkonäkö on meille myös tärkeää, punaamme huulemme, että olisimme viehättäviä ja meidät huomattaisiin. Miehet kasvattavat viiksiä ollakseen tyylikkäitä tai myös epäsiistejä, mitä kukin haluaakin ilmaista. Toiset taas haluavat ajaa partansa ja olla puhtaita ja siistejä. Puhtaat terveet hampaat täydentävät kokonaisuuden.


Yksi suurista nautinnoistamme ja perustarpeistamme on syöminen. Makuaisti yhdessä hajuaistin kanssa ovat tärkeitä mielihyvän lähteitä. Suu tuntee myös ravinnon rakenteen ja varoittaa myrkyistä ja muista vaaroista ja auttaa meitä nauttimaan kehon tarvitsemaa ravintoa. Jos suussa ja hampaissa on jotakin sairasta tai vaivaa, voi syöminen olla hankalaa ja tuskallistakin.


Hammassairaudet, suun tulehdukset ja huono suuhygienia heikentävät sekä ruokahalua että makuaistimuksia. Me suomalaiset olemme niin monissa asioissa ja taidoissa maailman parhaita. On yksi asia, missä olemme kerta kaikkiaan huonoja. Hampaiden harjauksessa ja suuhygienian hoidossa olemme tilastojen jumbopaikalla. Hampaat pitää harjata säännöllisesti kaksi kertaa päivässä ja lisäksi pitää puhdistaa hammasvälit hammastikulla tai väliharjoilla.

2+2+2-sääntö: kaksi kertaa päivässä, 2cm hammastahnaa päivässä ja 2min harjaus kerralla.

Kielenkin voisi harjata varsinkin jos on taipumusta siihen, että kielen pinnalle kertyy helposti paksua peitettä. Niin ja hammaslääkärin tarkastuksissa pitää käydä säännöllisesti.


Nykyisin jo tunnustetaan, että suun terveydellä on suuri merkitys koko ihmisen yleisterveydelle. Tutkimuksissa on todistettu, että suun tulehduksilla on syy-yhteys sydänsairauksiin. Verenvuoto ikenistä on merkki ientulehduksesta, joka hoitamattomana voi johtaa hampaiden kiinnityskudosten tulehdussairauteen eli parodontiittiin. Tulehtuneessa ikenessä hampaan kiinnityskudos kärsii, josta voi olla seurauksena hampaan irtoaminen. Parodontiitti on valitettavasti sairaus, joka antaa hyvin vähän oireita niin, että pahojakin vaurioita voi olla potilaan tietämättä. Lisäksi tupakointi pahentaa merkittävästi iensairauksia. Tässä yhteydessä korostuu hammastarkastusten tärkeys, pitää säännöllisesti tarkastuttaa ikenien kunto ja tehdä ientaskumittaukset. Syventyneestä ientaskusta bakteereilla ja niiden tuottamilla aineilla on suora yhteys verenkiertoon. Seurauksena voi olla koko kehon matala-asteinen tulehdustila, joka on tutkimuksissa liitetty sydäntautiriskiin.


Monet kärsivät kuivasta suusta, syljeneritys on vähentynyt ja suun limakalvot aristavat ja hankaloittavat syömistä. Sylki suojaa suuta ja hampaita, sillä on suuri merkitys ruuansulatukselle ruuansulatuskanavan alkupäässä. Suun limakalvoilla voi myös olla erilaisia limakalvomuutoksia; aftoja, herpestä, punajäkälää ym. Kuivan suun hoitoon löytyy erilaisia tuotteita apteekista, on myös järkevää välttää tuotteita ja ruoka-aineita, jotka ärsyttävät limakalvoja.


Suun hyvinvointia voidaan hoitaa homeopaattisella hoidolla menestyksekkäästi.

Homeopaattihammaslääkärinä kuvailen seuraavassa tilanteita, jolloin homeopatiasta on ollut apua ja hyötyä. Parhaiten hoito onnistuu, jos on tilaisuus olla homeopaattihammaslääkärin hoidossa, mutta jos se ei ole mahdollista, myös yhteistyö homeopaatin ja hammaslääkärin välillä on mahdollista. Joissakin tapauksissa myös itsehoito tulee kysymykseen.


Seuraavat ohjeet ovat suppeita pikaohjeita, mutta toivon, että jo niistä olisi joillekin hyötyä.

Tässä yhteydessä homeopaattisen lääkkeen potenssilla ei ole suurta merkitystä, lääkeaine on tärkeä.


Kun suunnittelet hammaslääkärillä käyntiä ja tilaat ajan, alkaa toisinaan jo ahdistaa tietoisuus siitä, että pitää mennä. Se miten siihen suhtaudut ja miltä sinusta tuntuu riippuu usein aikaisemmista kokemuksista. 

ACONITUM NAPELLUS helpottaa tähän ahdistukseen ja paniikkiin ja rauhoittaa oloa.

ARGENTUN NITRICUM on hyvä lääke käyttää tapauksissa, jolloin jo etukäteen vatsa on kipeä ja on " perhosia vatsassa " ja voi jopa esiintyä äkkinäistä ripulia. Potilaan tekisi mieli paniikissa lähteä pois vastaanotolta ja on vaikeaa sopeutua tilanteeseen.

GELSEMIUMIA on hyvä ottaa jo etukäteen, jos sinulle on tyypillistä saada vatsaoireita monta päivää aikaisemmin ennen vastaanotolle menoa. Tyypillistä on myös, että vastaanotolla vapiset pelosta, mutta kuitenkin olet myötämielinen hoidolle ja olet voimaton vastustamaan tilannetta

ARSENICUM ALBUM auttaa tilanteissa, jolloin potilas on varovainen ja epäluuloinen. Hän haluaa tietää tarkalleen mitä ollaan tekemässä ja miten, haluaa katsoa peilistä hoitoa. Hän haluaa tietää myös hoidon riskit ja kustannukset etukäteen. Hammaslääkärin pitää koko ajan vakuutella, että kaikki sujuu hyvin. Jos potilas tuntee olonsa ahdistuneeksi, hän voi saada sydämentykytyksiä, hengenahdistusta, hikoilua ja vapinaa. Myös pyörtyminen on mahdollista.

LACHESIS- potilaan tunnistaa siitä, että hän puhuu paljon niin, ettei hoidon aloittamisesta meinaa tulla mitään. Hän on hyvin epäluuloinen kaikkea tapahtuvaa kohtaan ja on tietävinään kaikesta paremmin kuin hammaslääkäri.

CALCIUM CARBONICUM parantaa nopeimmin pelokkaan ja hyväntahtoisen tyypin. Hänen kanssaan on helppo keskustella toimenpiteestä ja pelosta ja näin saavuttaa luottamus siihen, että hän on hyvissä käsissä. Hän pitää erityisesti siitä, että olosuhteet tehdään mahdollisimman miellyttäviksi ja hän saa hellää hoitoa.

CALCIUM PHOSPHORICUM- potilaan kanssa pitää aina uudelleen saavuttaa luottamus. Hänen pitää varmistua siitä, että hammaslääkäri varmasti keskittyy vain häneen. Hän on hyvin närkästynyt, jos puhelimen soiminen tai jokin muu keskeyttää hoidon.

CHAMOMILLAA on hyvä antaa useinkin lapsille ennen hoitoa. Koska tilanne on uusi ja tuntematon, lapsi voi reagoida olemalla pahantuulinen, kiukkuinen ja vastustaa hoitoa. Lapsi vaatii erilaisia asioita, mutta ne eivät sitten kuitenkaan kelpaa hänelle. Lapsi voi kiukustua niin kovin, että hänelle nousee kuume.

SILICEA- potilas pelkää pistämistä ja kaikkia teräviä instrumentteja. Puuduttamista joutuu suostuttelemaan tai useinkin saa hoitaa mieluummin ilman puudutusta.

IGNATIA- potilaan mielikuvitus on vahva ja hän huokailee ja reagoi hoitoon ja huutaa tuskassaan jo ennen kuin on ehditty tekemään mitään. Potilas on vakuuttunut siitä, että jokin menee pieleen ja sitä ei voi mikään estää. Mielialat vaihtelevat nopeasti, yhtäkkiä potilas haluaa, että nostetaan makuulta pystyasentoon, koska kurkussa on kuristava tunne eikä saa henkeä. Hän ei ole koskaan tyytyväinen hoitoon ja pitää sitä välttämättömänä pahana.

MAGNESIUM CARBONICUM- potilas kärsii vilkkaasta mielikuvituksesta. Hän tuntee kipua jo ajatellessaan hammaslääkärin porausta. Hän jo ennakkoon tietää, että kaikki aiheuttaa hänelle tuskaa. Hän tulee jo levottomaksi poran äänestä, mikä kuuluu odotushuoneeseen, kun jotain toista potilasta hoidetaan. Hänen on myös vaikea sietää sitä, että häntä kosketaan.


Hammashoidon tukihoitona voi myös käyttää homeopatiaa

Yleensä, kun hammaslääkärin hoitoon tulee ja tehdään toimenpiteitä, suuta täytyy pitää auki joskus pitkiäkin aikoja. Huulet, suupielet ja posken limakalvot joutuvat venytykselle alttiiksi. Ainakin ARNICAA kannattaa ottaa etukäteen. Arnica nopeuttaa kaikenlaisten traumojen parantumista. Usein hammaslääkäri ei voi välttää toimenpiteissään pienien ientraumojen syntymistä. Jos on tehty hampaan poisto tai hammaskiven poisto syvistä ientaskuista, kannattaa ottaa arnican lisäksi HYPERICUMIA ja RUTAA. Jos jälkiseurauksena on ienturvotusta, ota APISTA. Jos on kysymyksessä tulehduksellinen tilanne, ota silloin HEPAR SULFURISTA. Vaikea-asteisen ientulehduksen yhteydessä voi ottaa MERCURIUS SOLUBILISTA. Juurihoitojen yhteydessä, jos on jo muodostunut tulehduspesäke luuhun voi ottaa CALCIUM FLUORATUMIA.

Suun limakalvot ovat herkkiä kosketukselle ja nielu voi olla myös niin herkkä, että tulee oksennusrefleksi. Näitä oireita voi hoitaa IPECALLA ja COCCUS CACTILLA. Nykyään tehdään isoja kirurgisia toimenpiteitä, esimerkiksi implanttikirurgiaa( keinojuurihampaita) ja isoja leukakirurgisia toimenpiteitä, tässä yhteydessä pitää muistaa käyttää STAPHISAGRIAA.


Artikkelin on kirjoittanut erikoishammaslääkäri ja diplomihomeopaatti Marja-Terttu Pakkanen.

Se on julkaistu Luontaisterveys lehdessä.