Varsomisen jälkeinen masennus

06.07.2025

Hevoset ovat herkkiä eläimiä ja varsominen on vanhemmallekin tammalle aina rankka kokemus. Jokainen varsominen on erilainen ja siksi tammalle voi tulla monenlaisia oireita, joita voidaan hoitaa homeopatialla. 

Diplomihomeopaatti Annika Tähtinen-Vara

Olen ammatiltani naprapaatti ja dipl. homeopaatti, hoidan kaikkia nisäkkäitä niiden erilaisia tuki- ja liikuntaelinongelmia fysikaalisin metodein. Homeopatiaa käytän joko yksistään, tai yhdistän manuaalisen hoidon yhdessä homeopatian kanssa koko hoitoketjun aikana.

Varsomisen jälkeinen masennus

Varsomisella voi olla ikävä vaikutus sekä tamman että varsan hyvinvointiin

Tämä seuraava tapaus kertoo vanhemmasta hevosesta, tammasta joka oli varsonut ja varsa oli nyt jo 2kk ikäinen. Sitten alkoi merkillinen ongelma; tamma ei antanut varsan imeä maitoa! Se oli äkäinen varsalle, se jopa potki eikä tahtonut päästää varsaa imemään maitoa.

Tamman käytös oli muuttunut varsomisen jälkeen. 

Omistaja kuvaili; Tamma joka muuten oli kaikkien lemmikki, se oli aina energinen ja hyväntuulinen, erittäin terve yksilö. Varsomisen jälkeen sen luonne /käytös olikin muuttunut . Se oli allapäin, piti päätään alhaalla ,sen niska –selkälinja oli muuttunut, kaikki ikään kuin roikkui alaspäin. Sen ruokahalu oli muuttunut söi erittäin vähän tai ei olenkaan. Sen uloste oli kuivempaa kovaa ja tummaa väriltään. Tamman reiteen oli ilmestynyt syyliä, pakaran alueelta oli karvattomia kohtia.

Tamma joka siis aikaisemmin oli jäntevä ja energinen ja sillä oli kiiltävä karva. Omistaja valittaa että nyt on kiire kokeilla jotain homeopaattista ainetta ennekuin eläinlääkäri antaisi jotain muuta tähän ongelmaan. Omistaja ei halunnut kemiallista hoitoa vaan luontaista, koska hänen tilansa on luomutila.

Tutkittuani homeopaattista lääkeaine kuvausta, päädyin homeopaattiseen aineeseen Sepia. Tarkat ohjeet omistajalle annostuksesta ja että mielen oireet pitäisi ensin muuttua. 

Ensireaktiota odotetaan jo saman päivän aikana. Näin kävikin että kolmen tunnin kuluttua tammi päästi varsan imemään maitoa! Annostusta jatkettiin jonkin aikaa. 

Sitten jatkoaineena annettiin Magnesium carbonate, koska tammalla oli vielä hermostuneisuutta ja että maidon tuotanto oli niukkaa. 

Kolmen päivän päästä, tamma oli rauhoittunut täysin ja varsa oli "iloinen" Maitoa alkoi tulla normaalisti ja niin sanottu kuiva , ryhditön tamma muuttui kuin kuivunut kukka joka sai vettä ja ryhdistäytyi ja voimaantui.