HOMEOPATIA RASKAUDEN JA SYNNYTYKSEN AIKANA

Monet odottavat äidit haluavat käyttää homeopatiaa raskaana ollessaan. Homeopatia sopiikin erinomaisesti raskaana oleville, koska sillä ei ole sivuvaikutuksia ja se on täysin turvallinen hoitomuoto sekä odottaville äideille, synnyttäjille että aivan pienille vauvoillekin. Pienille vauvoille voidaan homeopaattista lääkettä antaa siten, että äiti ottaa lääkettä ja vauva saa sitä äidinmaidon mukana.

Raskauden aikana äidille tulee usein erilaisia kiusallisiakin vaivoja, ja monien tavallisten lääkkeiden käyttö aiheuttaisi haittaa sikiölle, joten kemiallisten lääkkeiden käyttöä olisi mahdollisuuksien mukaan vältettävä. Homeopatia antaa mahdollisuuksia hoitaa monenlaisia vaivoja odotusaikana turvallisesti.

Hormonaaliset epätasapainotilat ovat usein homeopatialla tasapainotettavissa, jolloin myös raskaaksi tuleminen voi helpottua. Raskauspahoinvointi on eräs ikävimmistä raskaudenaikaisista vaivoista, ja sen ehkäisemiseen moni käyttää homeopatiaa. Äidit kärsivät usein myös muunlaisista ruoansulatusvaivoista, kuten ummetuksesta tai peräpukamista. Odottavalla äidillä saattaa olla myös erilaisia pelkotiloja ja ahdistuksia äitiyttä kohtaan. Homeopatialla voidaan vahvistaa kohtulihasta esim. keskenmenojen jälkeen tai jos odottaja kärsii ennenaikaisista supistuksista.

Raskauden aikana virtsatulehdukset, kuumeet ja flunssat on hyvä pitää kurissa homeopatialla, jotta antibioottien turhalta käytöltä vältytään. Mikäli vauva viihtyy kohdussa yliaikaiseksi saakka, voidaan häntä hellävaraisesti valmistella syntymään homeopatian avulla.

Synnytyksessä homeopatia on eräs lääkkeettömistä kivunlievityskeinoista, ja moni haluaakin käyttää homeopatiaa synnytyksen aikana koko prosessia helpottamaan. Homeopaattinen Arnica on eräs tunnetuimpia ja eniten käytettyjä lääkeaineita nimenomaan synnytyksen aikana, koska se ehkäisee kaikenlaisia vammoja ja vaurioita, joita synnytyksessä voi tulla sekä äidille että vauvalle. Onhan ahtaan synnytyskanavan läpi kulkeminen vauvallekin raskas kokemus fyysisesti.

Synnytyksen aikaisessa homeopaattisessa hoidossa huomioidaan sekä äidin mieliala ja jaksaminen että avautumisvaiheen, ponnistusvaiheen että jälkeisvaiheen ongelmat. Istukan irtoamisen helpottamiseksi voi äiti ottaa homeopaattista valmistetta.

Myös synnytyksen jälkeen homeopatiaa voidaan käyttää tukena mm. maidon nostattamisessa sekä imetys- ja koliikkiongelmissa. Kannattaa siis kääntyä koulutetun homeopaatin puoleen jo hyvissä ajoin raskausaikana tai käydä homeopaattinen itsehoitokurssi, jotta tietää millä eri tavoin homeopatiaa voidaan käyttää raskauden ja synnytyksen tukena.

Kirjoittanut Anna Multanen, diplomihomeopaatti, sertifioitu doula, hypnosynnytysohjaaja, WHO:n imetysohjaaja